miercuri, 7 iulie 2010

BAC 2010: Bacalaureatul, concurs naţional de copiat - interviu cu Oana Dan de la EVZ

„Păcat de elevii care învaţă. E greu să faci distincţia între unul care învaţă, unul care dă bani şi unul care copiază”, mai spune profesorul. Rezultatele de la BAC nu reflectă adevărata pregătire a elevilor, iar la BAC 2010 situaţia nu va fi diferită, crede acesta.

Istoria, de anul acesta disciplină obligatorie de bacalaureat pentru elevii de liceu care au urmat secţii umaniste, este examenul de mâine de la BAC 2010.
Copiatul rămâne legea şi anul acesta la BAC 2010

În general, examenul de BAC are un grad de dificultate medie, deci nu este nici greu, nici uşor, după cum spune Corneliu Riegler, profesor de istorie la Colegiul George Coşbuc. Un profesor cu 137 de premii obţinute de elevii săi la olimpiade, Corneliu Riegler nu îi trece la clasă pe elevii nepregătiţi, pentru că este de părere că nu au ce să caute la examenul de BAC.

„Dacă e slab la şcoală, nu are cum, în câteva zile, să fie bun la bacalaureat”.

Copiatul, o regulă absolută la BAC

Profesorul consideră că BAC 2010 nu va ieşi din tradiţia deja consacrată a copiatului. „Bacalaureatul a ajuns un concurs naţional de copiat”, spune acesta, subliniind că, din păcate, BAC 2010 nu va fi diferit. „Copiatul este regula absolută”.

„Păcat de elevii care învaţă. E greu să faci distincţia între unul care învaţă, unul care dă bani şi unul care copiază”, mai spune profesorul. Rezultatele de la BAC nu reflectă adevărata pregătire a elevilor, iar la BAC 2010 situaţia nu va fi diferită, crede acesta.

Cum se copiază la BAC

Profesorul povesteşte că acum trei ani, când era supraveghetor de hol la unul dintre liceele bucureştene, a găsit în toalete multe materiale pentru copiat. „Am adunat doi saci. Erau peste tot, pe sub chiuvetă, în coşul de gunoi, după uşă, pe mobilier”. Elevii îşi cer des voie la toaletă, unde consultă copiuţele, iar sistemul, crede profesorul, nu s-a schimbat.

O altă practică înrădăcinată la examenul de BAC este ca elevii să strângă bani înainte de probă şi să îi dea supraveghetorului din clasă. „Se ceartă între ei, cei care au învăţat nu vor să dea bani. În general, într-un pachet de ţigări gol i se dau profesorului supraveghetor 200 de lei cel puţin”, mai spune profesorul, care crede că vina este şi a comisiilor de organizare care nu iau măsuri.

Ieri, un elev olimpic scria pe evz.ro despre experienţa lui la BAC 2010. „Aceeaşi şpagă, aceleaşi mizerii, aceeaşi nedreptate. Vă scrie un prost care a mai participat la olimpiade, a băut câte 3-4 cafele pe zi pentru a putea învăţa şi noaptea, sau şi-a mai pierdut timpul citind câte ceva din literatura română şi universală. Pentru ce am făcut toate astea? Pentru nimic. Banul a cumpărat profesorii şi ştiinţa şi anul acesta. Guvernul se plânge mult de criza mare de şomeri. De ce nu ar fi şomeri, deoarece chiar de pe băncile liceului ies incompetenţi, care apoi, dupa studiile superioare nu sunt angajaţi”.

3.000 de euro, pentru BAC 2010 fără prezentare la examene

Preţurile pentru promovarea BAC 2010 sunt de 500 de euro pentru cei care se prezintă la examene şi de 3.000 de euro pentru cei care au nevoie de diplomă, dar nu vin la examene, potrivit profesorului Riegler.

Bucureştiul este lider la corupţia la bac, mai spune acesta, precizând că toţi banii aruncaţi pe bac sunt neimpozabili. „Învăţământul este un domeniu în care se aruncă banii”, spune profesorul bucureştean. „Eu cred că în mediul rural BAC-ul e mai cinstit”, a conchis acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea pentru părerile exprimate în rubrica "Comentarii" aparţine autorului.