marți, 21 iulie 2009

"Scoala romaneasca scoate tampiti" ???


"am vrut să spun: şcoala românească scoate tâmpiţi" (Basescu catre Liiceanu)

Acest gen de abordare imi aminteste de discursul lui Nae Catavencu care se gasea intr-un oras de gogomani in care el era cel dintai... Si presedintele statului este pana la urma un produs al scolii romanesti care "scoate tampiti", el fiind primul ... om in stat.

Dincolo de limbajul sub limita decentei cu care ne-a obisnuit primul om in stat invatamantul romanesc se confrunta cu probleme din ce in ce mai serioase. Spuneam in iunie 2008 intr-un interviu la BBC ca "pe zi ce trece, pe an ce trece, examenele naţionale se transformă în concursuri naţionale de copiat".

Un ascultător spune că notele s-ar putea cumpăra, inclusiv cele de la BAC cu sume considerabile.

Un altul ne spune că într-un liceu s-ar fi cerut bani, 100 de lei de elev pentru organizarea examenului, şi că ulterior s-a putut copia.

A devenit de altfel o obişnuinţă ca înaintea examenului de bacalaureat să se strângă o sumă de bani pentru comisiile de examinare - bani cheltuiţi de regulă pentru sucuri şi diverse aperitive.

Se pare că atitudinea inspectoratului este mai degrabă de a-i pedepsi pe acei profesori care sesizează neregulile, decât pe acei profesori care favorizează neregulile. Cazul profesorului Radulescu ni se pare revelator.

In mod paradoxal desi mediile elevilor cresc an de an produsul scolii romanesti este tot mai discutabil. Auzim tot mai des de "elevi care isi cumpara profesorii", de "parinti cu bani care au pretentia sa dicteze notele copiilor" si, mai nou, parinti care santajeaza profesorii, pentru ca, ce sa-i faci, au mai multi bani decat ei (nu insa si caracter).

Statutul profesorului a decazut atat de mult incat atunci cand spui ca esti profesor trezesti o reactie de compasiune amestecata cu admiratie a interlocutorului ca si cand ai lucra la "Crucea rosie".

Cu toate acestea in invatamant se opereaza cu sume care amintesc de renumita doamna Ridzi. In aparenta un domeniu foarte sarac educatia isi permite achizitii la preturi peste cele ale pietii, dar ne vaitam ca nu sunt bani.

In loc ca invatamantul sa ofere un exemplu de MERITOCRATIE, coruptia si parvenitismul sunt omniprezente.

Noi romanii am facut un obicei din a ne batjocori valorile. Sa ne amintim destinul marilor clasici: Creanga a murit de epilepsie, sarac, in bojdeuca pe care o descrie in "Amintirile" sale; Eminescu, grav bolnav, a murit intr-o saracie lucie la un sanatoriu in Bucuresti; Slavici a intrat în puşcărie fiindcă nu era patriot român — iar în Ardeal a făcut puşcărie tocmai fiindcă era patriot român..., iar Caragiale a trebuit sa plece in exil pentru ca a criticat clasa politica romaneasca.

Spre deosebire de noi, americanii fac o adevarata vanatoare de creiere, inclusiv in Romania. Cum descopera pe cineva foarte priceput ii ofera o bursa, o slujba bine platita, avantaje peste avantaje. La noi omul bine pregatit este periculos. Ne fura scaunul de sub fund. Naste invidii si controverse. Mai buna este obedienta, iti ofera compasiune si un viitor sigur.

Reteta scolii romanesti a fost deja descifrata de cei de la Sarmalele reci:

TARA TE VREA PROST

Ce folos ai daca-nveti prea multe-n viata?
Poa' sa-ti explodeze creierul ...
Ce folos din carti despre domnitorii morti ?!
Tot ce ti se cere azi e sa fii nul ...

La ce bun sa-nveti limba romana?
O vorbesti cursiv de la doi ani ...
Nu exagera nici cu matematica ...
S-o stii numai cat sa nu te-ncurci la bani ...

Ah, ce frumos ...
Viitorul luminos li se-arata celor idioti ...
Deci fii supus fata de cel mai sus pus ...
Nu uita ca tara te vrea prost!

Nu incerca sa te realizezi in viata!
Nici o meserie n-are viitor ...
Si nu cuteza sa incerci sa schimbi ceva
Dupa doua mii de ani de somn usor.

Mai cinstit e sa-ti gasesti o cunostinta:
Ca sa te serveasca, tu sa o servesti ...
Un spate solid te va promova rapid
In armata nationala-a capetelor seci!

Ah, ce frumos ...
Viitorul luminos li se-arata celor idioti ...
Deci fii supus fata de cel mai sus pus ...
Nu uita ca tara te vrea prost!


EPILOG

Din pacate clasa poltica din Romania nu are nevoie de eruditi, ci de oameni superficiali, usor de manipulat, nu are nevoie de filozofi, ci de tinichigii care sa repare masinile copiilor de bani gata.
Trist nu? MULTE "SUCCESURI"


9 comentarii:

  1. Foarte bine scris si documentat articolul tau.El dovedeste o cunoastere din intterior a sistemului la care au si altii acces dar se complac in conformism si nu fac nimic pentru na schimba acesta stare de lucruri.Sper ca acest articol sa iba reactii le meritate si sa i se alture si alte voci care , la felk ca tine, pledeaza pentru corectitudine, disciplina, adevar, dreptate in invatamant si in general...in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri Maria. In ultimul timp apar semnale ca se doreste crearea unui invatamant cu 5-6 materii ceea ce imi confirma ca actuala clasa politica, in speta presedintele, doreste oameni superficiali care ziua sa munceasca, iar noaptea sa bea cancerigena Coca Cola. In societate sa dicteze cei care au bani, iar ceilalti sa fie sclavii lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu e mai usor sa traiesti daca esti prost?

    RăspundețiȘtergere
  4. Conform principiului biblic "Fericiţi cei săraci cu duhul" da. Poti fi fericit/fericita lucrand minim 8 ore, cu salariul minim pe economie. Dupa program poti bea fericit o cola la un concert gratuit. Seara sa vezi un film strasnic pe PRO TV. Eventual sambata si duminica daca nu lucrezi sa ai o activitae mai complexa gen biliard si disco. Da, acestia sunt oamenii care simt viata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tara te vrea prost, e foarte adevarat, cam asta doreste statul de la elevi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu urmaresc farsele lui Buzdugan, dar aseara am ascultat intamplator farsa cu profesorul
    si mama unei eleve. Pentru cei care nu au ascultat: Buzdugan trecea drept presedinte in comisia “chestiilor unice” si o sunase pe patroana unei cofetarii, mama unei eleve, pentru o comanda
    de prajituri pentru protocol, si situatia se schimba pe loc, patroana propune 1000-1500 de euro in schimbul subiectelor la teze ca sa nu ajunga odorul la vreun liceu
    de sarantoci, ca doar ea isi duce odrasla la scoala cu X6, nu cu taxiul cum vine o sarantoaca de medic de familie la sedintele cu parintii. La prima vedere pare o facatura grosolana. Greu de imaginat parinti ca respectiva patroana insa ei exista cu siguranta si nu sunt atat de rari pe cat am crede noi.In scurta mea cariera la catedra am intalnit si astfel de parinti, cu mult mai putin avuti decat sustinea patroana de cofetarie si pompe funebre dar cu acelasi dispret fata de scoala si profesori, pe principiul: “cum sa nu treaca copilul clasa
    ca doar am bani sa va cumpar
    pe toti?”. Mi-am reamintit cu aceasta ocazie umilintele profesorilor de zi cu zi, lucru pe care il ignoram zilele trecute cand, dupa prima zi de scoala ma apucase nostalgia pentru viata la catedra.
    Ma bucur ca mi-am reamintit si-mi doresc pentru copiii mei cat mai putini de astfel de parinti binevoitori in clasele lor .Deja, dupa prima saptamana de clasa intai, colegii Marei au primit cadouri de la parinti pentru ca au invatat bine, cum ar fi telefoane mobile , de ex.

    RăspundețiȘtergere
  7. Este prima oara cand trec. Am citit . Cu atentzie. Dar si cu o strangere de inima. Pentru ca , daca ar fi sa ' scoatem 'ideile principale, din textul tau, fiecare ar fi construita pe un adevar.
    Am incercat, in felul meu sa 'rup' ceva. Am ramas la stadiul de incercare nereushita.
    Da, se copiaza, se cumpara notele/profesorii/intrarea in liceu scl.
    Greva de ieri s-a numit greva?

    Felicitari pentru ceea ce eshti!

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc.
    Nu cred in grevele din lunile septembrie sau octombrie. Daca s-ar fi dorit vreodata sa se se obtina ceva semnificativ pentru intregul corp didactic s-ar fi putut obtine in iunie in ficare an prin inghetarea anului. Era suficient ca numai cativa dintre noi sa nu incheie mediile caci nu se putea declara incheiat anul scolar. Dar traim in epoca in care "liderii" sindicali isi infiereaza colegii mai rau ca directorii... Pe la voi cum e ?

    RăspundețiȘtergere

Responsabilitatea pentru părerile exprimate în rubrica "Comentarii" aparţine autorului.